De Gorges de Régalon, een kwetsbare canyon die we moeten beschermen
Doordat ze moeilijk toegankelijk zijn, zijn de Gorges de Régalon (bergengtes) een van de laatste ecosystemen van het bergmassief Petit Luberon die nauwelijks of niet diepgaand zijn aangepast door mensen. De natuur past zich hier al duizenden jaren op een ingenieuze manier aan de veeleisende leefomstandigheden aan. Toch is ze kwetsbaar. Om deze bijzondere plek te beschermen en de biodiversiteit in staat te stellen er in alle rust te bloeien, is het belangrijk dat u zich houdt aan enkele regels voor de verantwoordelijke bezoeker.
Om te onthouden
- Niet roken
- Vuur maken verboden
- Kamperen en overnachten verboden
- Stiltezone: gedraag u heel rustig om de verschillende vogelsoorten niet te storen.
- Neem uw afval mee
- Klim niet op de rotsen
- Alleen toegankelijk voor voetgangers
- Vertrap geen planten
- Plukken verboden (net als het verzamelen van dood hout)
- Opgravingen en het nemen van monsters zijn verboden
- Honden niet toegestaan
Bij regen of als de beek water bevat
Ga de Gorges niet binnen
Het is moeilijk om hier te wandelen: er zijn rotsen waar u alleen langs kunt komen door uw handen te gebruiken. De rotsen zijn afgesleten en glad.
Een bezoek aan de Gorges wordt afgeraden voor jonge kinderen, voor mensen met mobiliteitsproblemen en voor mensen met slecht schoeisel.
Er zijn geen menselijke interventies met betrekking tot veiligheid uitgevoerd.
U bent in een natuurgebied dat om die reden risico’s met zich meebrengt.
Régalon, een beschermd gebied in het Geologisch Natuurreservaat van de Luberon
De Gorges de Régalon zijn uitgehold in de massieve kalkstructuren van de Petit Luberon. Aan het einde van het Tertiair, ongeveer 6 miljoen jaar geleden, resulteerde de daling van het niveau van de Middellandse Zee, in combinatie met de opheffing van de Luberon, in het geleidelijk zinken van de rivieren. Zo ontstond de canyon van Régalon, een spectaculaire kloof die is uitgesleten door een klein waterstroompje.
Vanaf 5,3 miljoen jaar geleden steeg het niveau van de zee, waardoor ze de canyon overstroomde. De enige overblijfselen hiervan zijn twee kleine zandstrookjes die bewaard zijn gebleven op een beschutte plek, in twee grotten, op 600 meter van de ingang van de kloof.
De volledige canyon valt onder de bescherming van het nationale Geologisch Natuurreservaat van de Luberon: het is verboden om er stenen en fossielen te verzamelen of te winnen.
Minsterieel besluit nr. 87-827 van 16 september 1987.
Een biodiversiteit om te beschermen
Een gevarieerde en rijke fauna, vooral bestaande uit vogels, huist in deze prachtige omgeving.
De muren en holtes bieden verschillende vogelsoorten een geschikte plek om te nestelen. Sommige van deze vogels zijn als ‘bedreigd’ geclassificeerd op de nationale rode lijst van bedreigde soorten. Al deze soorten zijn gevoelig voor lawaai, geschreeuw en verstoring. Herhaalde verstoring leidt tot het mislukken van het voortplantingsproces, met ernstige gevolgen. In deze smalle ruimte vinden we ook enkele van de grootste klimopplanten van Frankrijk, met een stam die tot zestig centimeter in diameter kan zijn, en opmerkelijke buxussen.
De Gorges de Régalon maken deel uit van het Nationaal Biologisch Reservaat van de Petit Luberon, beheerd door het Office National des Forêts, om de habitats en bijzondere soorten die zich er bevinden te beschermen.
De Gorges de Régalon zijn onderdeel van het Nationaal Biologisch Reservaat van de Petit Luberon, beheerd door het Office National des Forêts, om de habitats en bijzondere soorten die zich er bevinden te beschermen.