18°
17°
Gekonfijt fruit – provence © Claudepierre

Gekonfijt fruit!

Heerlijk genieten van een ambachtelijke lekkernij uit de Vaucluse

Het glinsterende, gekristalliseerde en zoete gekonfijte fruit ziet er altijd heerlijk uit en is een must voor de feestdagen aan het einde van het jaar. Dit kenmerkende Provençaalse product verdient een ereplaats onder de kerstboom of op de kersttafel om jonge en oude lekkerbekken op lekkers te trakteren. De Vaucluse is een ware meesterchef op het gebied van suikerwaren met Apt als hoofdstad van het gekonfijte fruit. De nationale raad voor kookkunsten (Le Conseil National des Arts Culinaires) heeft de stad als zodanig erkend met de toekenning van de benaming Gekonfijt fruit uit Apt (Fruits confits d’Apt) en de titel Uitzonderlijk Smakenrijk (Site Remarquable du Goût). Sinds het moment dat dit product in 2018 geklasseerd is als immaterieel cultureel erfgoed van Frankrijk en binnenkort van UNESCO, wordt het steeds bekender. Dit is dus een lekkernij uit de Vaucluse om mateloos te ontdekken!

De kampioen van het gekonfijte fruit uit Apt

The king of candied fruit in Apt Situated between Lourmarin and Roussillon, La Maison du fruit confit – the jewel in Apt’s crown, is an unmissable emblem of Vaucluse, even more so as the holidays approach! Thanks to the historical heritage of the local sector and its expertise, the company has made a name for itself in the art of confectionery. In the shop, cherries, melons, apricots… and many more gems take centre stage. All of them have been sorted, naturally coloured, and hand-crafted to form fruit jellies, and to fill up jars and verrines. At Christmas time, don’t hesitate to order a box of glazed fruit, delivery is free for orders of €30 euros or more.

Tussen Lourmarin en Roussillon bevindt zich het Maison du fruit confit – ofwel de parels van Apt, een onontbeerlijk adres in de Vaucluse en zeker als de feestdagen eraan komen! Dit bedrijf, waarvan de basis gevormd wordt door het historische erfgoed van de lokale ambacht en eigen vakmanschap, heeft naam gemaakt in de kunst van het konfijten. Kersen, meloenen, abrikozen… en andere schatten uit de fruitboomgaard zijn de sterren in de winkel. Het fruit wordt gesorteerd, op natuurlijke wijze gekleurd en met de hand bewerkt tot gesuikerde fruitblokjes en in glazen potten of verrines gedaan. Voor de kerst moet u zeker de kistjes geglaceerd fruit bestellen: bij een bestelling vanaf € 30 is de bezorging gratis.

Gekonfijt fruit
Coup de coeur

Hartendiefjes

En voor de verandering is naast het gekonfijte fruit ook het geglaceerde fruit een mooie en heerlijke variatie. Denk er eens aan!

Gekonfijt fruit

Maison du fruit confit

Gekonfijte kiwi’s

Maison du fruit confit

Gekonfijte sinaasappels

Maison du fruit confit

Assortment of candied fruit

Recept van de Galapian van Apt van het Maison du fruit confit

Bereidingstijd: 1 uur – Gaartijd: 30 min.

Bij Aptunion – de parels van Apt – wordt het minder mooie fruit aan de ambachtslieden van de lokale smaak geleverd. Zo maken ze hier bij La Roumanière in Robion (dat een gouden medaille kreeg op de landbouwbeurs van 2019) geweldige soorten jam mee en bij 2 bakkerijen in Apt wordt dit verwerkt in meringues en de Galapian waarvan hier het recept volgt. Voor het taartdeeg: meng de bloem, het amandelpoeder en de poedersuiker. Voeg de boter toe en verkruimel het mengsel. Roer het ei en het water erdoorheen en bewerk het geheel snel tot een bol. Rol het deeg uit tussen twee vellen foliepapier en leg het in een taartvorm. Prik er gaatjes in met een vork, bedek het en zet het koel.

Voor de garnering: meng de amandelpoeder met 40 gram suiker. Klop het eiwit stijf met 40 gram suiker. Voeg voorzichtig het gezoete eiwit aan de bereiding toe. Snij de gekonfijte meloen in dunne plakjes en garneer de taartbodem ermee. Bedek het mengsel volledig. 30 minuten in de oven laten garen.

Voor de honingstroop: breng water en honing aan de kook en blijf roeren totdat het mengsel stroperig wordt. Schenk het geheel over de taart en laat het afkoelen.

Info pratique

Ingrediënten

Voor 8 personen:
Voor het deeg: 160 g bodem
20 g amandelpoeder
60 g poedersuiker
100 g boter
1 ei
Voor de vulling: 250 g gekonfijte meloen
16 gekonfijte kersen
4 eiwitten

Galapian