14°
11°
Vaucluse © O’Brien

Wanneer de natuur zich aan ons openbaart!

Voor natuurliefhebbers zoals wij is de herfst de ideale gelegenheid om te genieten van het buitenleven, om te wandelen en kennis op te doen tijdens natuurexcursies. Onder begeleiding van een gids ontdekken we soms onvermoede werelden (vleermuizen, het burlen van de herten, eetbare bloemen, insecten, …) en leren we naar de natuur te luisteren en haar te ontcijferen! Het is ook een gelegenheid om bewust te worden van milieubescherming en het behoud van soorten, in het licht van de opwarming van de aarde.

De agenda “Kennen wij elkaar? “

Tijdens deze activiteiten, die gratis zijn en worden aangeboden door het departement Vaucluse, worden we ‘s ochtends, ‘s middags of soms ‘s avonds meegenomen op ontdekking van de fauna en flora van de Vaucluse.

En in dit herfstprogramma hadden we een paar favorieten:
Wilde en eetbare planten, 1 oktober
De harige beestjes van onze rivieren, 26 oktober
De vogels van onze tuinen, 2 november
Op de uitkijk voor de oehoe, 5 november
Zintuiglijke wandeling in het bos, 13 november

le saviez-vous ?

Wist u dit?

De Vaucluse heeft twee regionale natuurparken: dat van de Luberon, opgericht in 1977 (Unesco Global Geopark sinds 2015) en dat van de Mont Ventoux, opgericht in 2020 (nadat het in 1990 door de Unesco tot Biosfeerreservaat is uitgeroepen).

vlinder

De wegen van Pierre, luisteren naar het burlen van de herten met Pierre Peyret

herten
le saviez-vous ?

Wist u dit?

In de Vaucluse, van de Luberon tot de Mont Ventoux, leven 9 koppels aasgieren (er zijn er nog een honderdtal over in Frankrijk), die sinds 2007 met uitsterven worden bedreigd.

Van september tot half oktober weerklinkt in het bos van de Ventoux dit liefdeslied van de herten, krachtig en ontroerend. Een ongewone ervaring die Pierre ons laat beleven, tijdens een trektocht die in de vroege uurtjes van de nacht begint. Om echt verstoppertje te spelen, waar de herten heel goed in zijn. Soms zijn de herten en hinden te zien, soms blijven ze verborgen in het hart van het bos van de Reus van de Provence. Het is in ieder geval een wandeling waarvan men met veel herinneringen terugkomt!

Natuurpassie, natuurwandelingen met Daniel Villanova en Ilka

Het is met een onafscheidelijk duo (Ilka is een schattige Jack Russel, de reisgezel van Daniel die haar overal mee naartoe neemt) dat we in de herfstvertrekken, om de bloemen en planten te ontdekken die ons genezen, de sporen van de wilde dieren te volgen of om insecten te ontmoeten.

Meer weten (fr)

bloem Vaucluse
le saviez-vous ?

Wist u dit?

De Nivéole de Fabre (beschermd sinds 1994), een overblijvende plant met smalle bladeren en klokvormige, geknikte witte bloemen, is een inheemse soort van de Mont Ventoux en de Monts de Vaucluse.

natuurwandelingen

Om de ontdekking van de natuur compleet te maken, hebben we nog andere ideeën voor makkelijke wandelingen zonder gids.

herten
le saviez-vous ?

Wist u dit?

In Sérignan-du-Comtat zijn het Naturoptèreeen educatief centrum gewijd aan de natuur en het milieu, en het Natuurhistorisch museum het Harmas van Jean-Henri Fabre met zijn tuin, belangrijke plaatsen voor al wie de natuur wil begrijpen om haar beter te beschermen.

Om de ongeveer twintig gevoelige natuurgebieden te verkennen, van de Monts de Vaucluse aan de voet van de Ventouxtot aan de noordkant van de Ventoux, wandelen we langs de Piécaud heuvel in Caumont-sur-Durance, Belle-Île in Aubignan, de okermijnen van La Bruyère in Villars …

De wandeling van Font Margot, in het spoor van de wilde dieren (wij deden het in de winter, maar in de herfst, met de flamboyante kleuren van het bos van de Ventoux, is dit zeker de omweg waard)! De wandeling begint aan het uitkijkpunt van het hert (waar een prachtig stalen beeldhouwwerk staat), en het parcours loopt tot aan het sublieme uitzichtpunt. Herkent u de sporen van het everzwijn, de vos, de haas, …?

De botanische paden van de Vaucluse, waar aromatische en geneeskrachtige planten te vinden zijn, alsook planten die worden gebruikt als pigment of kleurstof (kijken mag, plukken niet).