Hoogtepunten om de wijngaard op een andere wijze te ontdekken
De druivenpluk is als een dansvoorstelling: de dans van de druivenplukkers in de wijngaarden met de snoeischaar in de hand en vlak daarna het ballet van de met druiven overladen tractoren naar de kelders. De belofte van een goddelijke nectar.
Dit is ook de gelegenheid om in de geschiedenis van de Vauclusewijnen te duiken: een wandeling op een wijngaardpad om alles over de druivensoorten te leren, even te stoppen bij een museum om de gereedschappen van de wijnboer te ontdekken, een degustatieworkshop en nog veel meer. Het verhaal van de wijngaarden van de Vaucluse ligt besloten in voorwerpen, kleuren en smaken!
De wijngaardpaden om de terroirs en druivensoorten te ontdekken
Bij wijn is er allereerst sprake van een wijngaard, een druivensoort en een terroir: van de keien van Châteauneuf-du-Pape tot de kalkachtige uitlopers van de Ventoux en de kleiachtige vlakte van de Luberon gaat u de Syrah, Mourvèdre, Cinsault, Clairette, Bourboulenc en nog veel meer tegemoet.
Elk pad vertelt een verhaal vol kennis waar Moeder Natuur en de Mens een rol spelen om nu eens beroemde wijnen zoals Châteauneuf-du-Pape, Séguret, Sablet en Beaumes-de-Venise en dan weer minder bekende wijnen zoals de AOC Ventoux en Luberon, te ontwikkelen.
Wandelingen of wandeltochten over de wijngaardpaden tijdens de druivenpluk hebben een bijzondere charme: je hoort de druivenplukkers die tussen de rijen wijnstokken druk bezig zijn, je ruikt de overweldigende geur van de vers gesnoeide druiven en je beeldt je al de toekomstige wijnen in!
Als je het over wijngaarden hebt, heb je het ook over het gerei van de wijnboer.
Je zou kunnen zeggen dat de wijnboer de wijngaard temt. Van de pas geplante zaailingen tot de honderdjarige wijnstokken krijgt de wijngaard vorm door de hand van de mens die deze vertroetelt, snoeit, ondersteunt, vouwt, bindt, ontbladert en de groei van de trossen controleert tot de perfecte rijpheid voor een geslaagde druivenpluk.
Over dit werk wordt verteld in wijngaardenmusea zoals het Huis Brotte in Châteauneuf-du-Pape, het Museum voor de kunst en ambacht van het wijnmaken in Ansouis, het Museum van de Wijnboer in Rasteau alsook het Museum van de truffel en de wijn in Richerenches. Daar leer je alles over het vervaardigen van kuipen, de druivenpersen en de voorwerpen voor het dagelijkse werk (zoals een snoeischaar, entmes, draadspanner en pulverisator).
Voor de volgende stap, de degustatie, heb je onder meer kurkentrekkers, glazen, karaffen en taste-vins nodg. En die laatste blijken soms ware kunstwerken te zijn!
Een boeiende wereld die we u graag willen laten ontdekken
Eén departement, 3 herkomstbenamingen
De Vaucluse is al sinds de Oudheid een wijnland.
Van de Grieken, Romeinen, Tempeliers, Pausen en leenheren tot de hedendaagse wijnboeren: ze hebben allemaal wijnstokken geplant om feesten en liefdemalen op te luisteren en met andere streken waar de wijnen beroemd werden, handel te drijven.
Nu zijn de wijnen van Châteauneuf-du-Pape wereldberoemd, maar de Grenache van Mazan was al in zijn tijd een koninklijke wijn, want deze werd aan tafel voor Lodewijk-Filips geschonken.
Dus gaat u ook de wijnroutes volgen op zoek naar DE ideale wijn voor uw tafel
Wist u dit?
Hocquel
De Vaucluse telt ook 8 cru’s en 2 natuurlijke zoete wijnen.
Degustatiesessie!
Lees ook
Ontdek de ervaringen rondom de wijn die u in de Vaucluse kunt beleven.
De geuren van de druivenpluk leiden altijd naar een kelder waar de wijnboer u van harte verwelkomt om u zijn beste cuvees te laten degusteren: de eerste ontmoeting voor uw smaakpapillen met de druivensoorten van de Vaucluse.
PoOm uw smaak op wijngebied te verfijnen, bieden de oenologische workshops van de École des Vins d’Inter Rhône u de gelegenheid om te leren degusteren en ook de aroma’s, wijn-gerechtencombinaties en nog veel meer te ontdekken.
Tips voor fijnproevers, lekkerbekken en levensgenieters