12°
10°
Langs de botanische paadjes van de Vaucluse © Hocquel

Langs de botanische paadjes van de Vaucluse

Van planten tot bloemen

De botanische paadjes zijn ideaal voor een uitstapje midden in de natuur, zijn vaak goed toegankelijk met kinderen en vormen de gelegenheid om een soms onvermoede flora te ontdekken die vroeger werd – en soms ook nu nog wordt – gebruikt in de Provençaalse keuken, als natuurlijk geneesmiddel en als kleurpigment en plantaardige verf.
Tips voor uitstapjes om deze weldadige natuur te herontdekken!

Rondom de Ventoux

Van de top van de Mont Serein naar het dal van de Toulourenc

Het paadje Jean-Henri Fabre, op 1437 meter hoogte op de Mont Serein, biedt een uniek uitzicht op de top van de Ventoux die zichtbaar blijft tijdens deze wandeling tussen dennen, lariksen en andere vegetatie (zoals meelbessenbomen, korstmos en bergdennen), in het hart van een bos dat vertelt hoe mens en natuur samenleven in dit gebied dat sinds 1990 als Biosfeerreservaat en sinds 2020 als Regionaal Natuurpark is geklasseerd. De seizoenstrek van het vee, de aanleg van de rotsheuveltjes, het ontstaan van het bos op de weilanden… Dit pad vertelt u alles via de informatiezuilen die langs de paadjes staan.

De botanische paadjes van Savoillans en Saint-Léger-du-Ventoux, die op enkele kilometers afstand van elkaar liggen, zijn elkaars evenbeeld. Deze twee voor de Vaucluse uniek land’arts bieden de gelegenheid om tussen kunstwerken en weelderige natuur te wandelen en de flora en fauna van de Ventoux te ontdekken: deze o zo belangrijke bewoners!

Ca vaut le détour

Zeker een omweg waard

Ontdek ook de natuur in de gevoelige natuurgebieden aan de noordkant van de Ventoux

Het paadje Jean-Henri Fabre - Ventoux

Tussen de Monts de Vaucluse en de Luberon

Het botanische pad van Lagnes begint bij het stadshuis. Een wandeling van 1 uur tussen het onderhout, de rotsheuvels, het kreupelhout en de fossielsporen met informatieborden die alle geheimen onthullen. Onderweg neemt u de tijd om het uitzicht op de Luberonstreek tot de Dentelles de Montmirail te bewonderen!

In Lourmarin kunt u langs het pad van Pierrouret, dat aan de voet van het renaissancekasteel begint, over een traject van 3,5 km de door Henri Bosco beschreven landschappen ontdekken. Tijdens deze wandeling van de omgeving van het dorp tot de oevers van de Aiguebrun wisselen de landschappen van pijnboombossen, boomgaarden, olijfbomen en het mediterrane kreupelhout elkaar af en kunt u genieten van het gezang van diverse vogels zoals vinken, boomklevers en mezen, die elkaar roepen en deze wandeling net iets extra’s geven.

De tuin van de Citadel in Ménerbes is een kruising tussen een tuin en een botanisch pad. Aromatische, medicinale en magische planten (!)… Deze plantenwereld met 400 soms zeer kleurrijke soorten biedt u ook een adembenemend uitzicht op de Luberon.

Lourmarin
Ca vaut le détour

Zeker een omweg waard

Ontdek ook de natuur in de gevoelige natuurgebieden van de Monts de Vaucluse aan de voet van de Ventoux

Lagnes

Rondom Avignon

Tuin Urbanus V in het Pausenpaleis
le saviez-vous ?

Wist u dit?

In Avignon in de Pausentuin, de Tuin van het Paleis en de boomgaard Urbanus V, tegen het Pausenpaleis op, wandelt u in middeleeuwse tuinen met mediterrane plantensoorten die al in de 14e eeuw deze tuinen sierden.

Van Les Villeneuve-lez-Avignon tot Caumont-sur-Durance

Met het botanische pad van de abdij Saint-André van Villeneuve-lez-Avignon wandelt u over 2 hectare tuin waar ruim honderd geregistreerde uitzonderlijke plantensoorten bloeien te midden van historische overblijfselen. Een ideale plek om weer tot rust te komen en van verschillende sferen te genieten.
Een extraatje: het adembenemende uitzicht op de Pausenstad!

In Caumont-sur-Durance volgt u het pad Garance voor een prachtige wandeling op de heuvel van Piécaud die als gevoelig natuurgebied is geklasseerd. Langs het 2 km lange parcours kunt u de plantensoorten leren kennen dankzij de informatiepaaltjes (u kunt ook een volledig informatieblad ophalen bij het infotoerismepunt). Struikwinden, sneeuwbalplanten, eiken, meekrappen, irissen, bremstruiken, zonneroosjes, pistachebomen, jeneverstruiken, steenlinden en nog veel meer. Een twintigtal soorten om te ontdekken!

Het Rhônedal

Met het botanische pad Uchaux-Sérignan dat begint in Sérignan-du-Comtat volgt u het pad Jean-Henri Fabre, dat vernoemd is naar een beroemde Franse insectoloog die als bijnaam de Homerus van de insecten had. Onderweg kunt u meer dan honderd verschillende planten ontdekken en herkennen dankzij het boekje (verkrijgbaar bij het toerismehuis) waarmee u deze langs het hele parcours kunt identificeren.

het botanische pad Uchaux-Sérignan
Ca vaut le détour

Zeker een omweg waard

U kunt verder blijven ontdekken met het Korstmospad dat ook in Sérignan-du-Comtat begint, vlakbij het Harmas Jean-Henri Fabre. Dit pad loopt door de straten en laat u zowel de plantensoorten als het dorp ontdekken.

Jean-Henri Fabre