Top tien Kerst-lekkernijen uit de Provence © O’brien

Top tien Kerst-lekkernijen uit de Provence

Kerst in de Provence, dat is steeds weer een heilig moment waarbij culinaire en gastronomische tradities tot in de puntjes worden gerespecteerd. Het is vooral een tijd waarin verschillende generaties samenkomen, een gelegenheid om bij het vuur verhalen te vertellen of zelf kerstliederen te zingen.

Het Laatste Avondmaal met 13 nagerechten

Als gastronomische voorstelling van de laatste maaltijd van Christus sieren de 13 desserts de feestelijke tafels van de Provençaalse bevolking.

We starten met gedroogde vruchten die voor de bedelordes staan: gedroogde vijgen voor de Franciscanen, gedroogde rozijnen voor de Dominicanen, amandelen voor de Karmelieten en walnoten voor de Augustijnen.

Daarna, volgens ieders wens of familietraditie, vervolgen we met hazelnoten, pistachenoten en dadels, muskaatdruiven, appels, peren, sinaasappels en “de laatste ietwat gerimpelde meloen”, La pompe à l’huile d’olive’ (typisch broodje uit de streek), haardkoeken, ‘oreillettes’ (deegflensjes), witte en zwarte noga, gekonfijte vruchten (uiteraard uit Apt), kweeperenpasta… Dat zijn er 13 in Totaal!
 
Op deze weg van de niet te versmaden zoetigheden hebben noga en gekonfijte vruchten een uitgelezen plaats in de Vaucluse!

Témoignage

Citaat

Wat het aantal betreft, was het Frédéric Mistral (Franse schrijver) die hierover besliste: “In het Graafschap Venaissin wil het volk dat het er dertien zijn… en dat willen ze vast en zeker ook in andere plaatsen. Ga voor dertien!” De traditie van het Graafschap Venaissin heef gezegevierd.

13 desserts en Provence

Gekonfijte vruchten uit Apt

Frtuis confits du Vaucluse
le saviez-vous ?

Wist u dit?

Reeds in de middeleeuwen haalden de Pausen van Avignon, op zoek naar verfijnde en kleurrijke gerechten voor hun feestdissen, hun voorraad ‘confiture sèche’, zoals gekonfijte vruchten in die tijd werden genoemd, bij de banketbakkers van Apt.

Bij de ingang van Apt bevindt zich La Maison du fruit confit, een van de adressen waar men tegen het eind van het jaar niet omheen kan, met name wanneer u op zoek bent naar de 13 desserts of een kleurrijk en zoet geschenk!

In deze tempel van lekkernijen ontdekt u eerst een tentoonstellingsruimte met oude machines, historische documenten, een reukspel en video’s die de vervaardiging, het gebruik ervan in de keuken enz. illustreren. Informatieve panelen, in het Frans en het Engels, geven de bezoeker inzicht in de geschiedenis van de knowhow en technieken van het konfijten uit vroegere tijden tot vandaag de dag.

Ter afronding van zijn bezoek krijgt de bezoeker in de theesalon de gelegenheid gekonfijte vruchten te proeven die op dezelfde locatie van productie tot overheerlijk gebak worden verwerkt. Tot slot geeft de boetiek een ereplaats aan de natuurlijk gekonfijte vruchten en Provençaalse specialiteiten die de lokale partners ervan maakten. U kunt er ook verschillende Provençaalse specialiteiten kopen, Berlingots uit Carpentras (snoepjes in de vorm van een kussentje), Calissons d’Aix (geglaceerd amandelgebakjes), noga uit Ventoux en nog veel meer.

Nougat

Bij Nougats Silvain is de vervaardiging van noga een familieaangelegenheid!

Bij de familie Silvain zijn we op de eerste plaats landbouwers en daarna makers van noga: we kweken amandelbomen, we houden bijen en na de oogst van de amandelen en de honing maken wij de noga. Tenslotte kent noga vele variaties in het wit, zwart, in repen, blokken, tabletten noga…

De noga wordt versierd met vruchten waaronder de mooie lokale amandelen, gekruid met ‘Piment d’Espelette’, met citrusvruchten, karamel, speculaas, zwarte olijven, saffraan… Zo bezwijkt men voor La délicate, La Rebelle, Le Gargantua, le Pirate, l’Alchimiste, la Coquette, L’Hermite, Le Curieux (we benoemen ze niet allemaal, want er zijn talrijke nogavariaties!).

Nog een adres

Een ander fijn adres is La confiserie Boyer in Sault, waar u noga aantreft naast bitterkoekjes en amandelcrunchies, kleine eenkoren koek en andere zoetigheden die moeilijk te weerstaan zijn!

Nougat et miel de Provence

La Pompe à huile: ons traditioneel recept

Pompe à huile de Vaucluse
Info pratique

Ingrediënten

– 1 kg bloem
– 250-300 g olie, olijfolie uiteraard of 200-300 g boter naar eigen smaak
– 4-6 eieren (hoe meer eieren u gebruikt, des te meer smaak en luchtigheid van een brioche het deeg zal hebben)
– een snufje zout
– 200-300 g suiker
– 50 g bakpoeder
– Oranjebloesem (traditioneel) of citroen- of sinaasappelschil of anijs, naar keuze

Het heeft een ereplaats op de tafel van 13 desserts, maar we eten het eigenlijk altijd als we trek hebben en bij het ontbijt (nou ja, wij doen dat, want La Pompe à huile is voor ons een delicatesse als het madeleinekoekje voor Proust met Kerstmis)
Het is tevens heel gemakkelijk te bereiden, waardoor het een ideaal recept is om met de kinderen rondom het fornuis te maken!
 

 
Bereiding
Meng alle ingrediënten in een kom.
Maak een glad en soepel deeg. Laat het 4 tot 6 uur rijzen.
Maak kleine balletjes die u met een roller plat plet om een 2 cm dikke ronde, platte koek te verkrijgen en vorm ze vervolgens naar eigen inzicht (meestal wordt het deeg ingesneden)
Laat ze een half uur rijzen alvorens ze in de oven te bakken op 220°.
Houd de kooktijd in de gaten, ongeveer 15 minuten
Bestrijk het deeg aan het einde van de kooktijd met olijfolie om het goudbruin te maken.
Het kan naar wens warm of koud worden gegeten.
Eet smakelijk!