12°
10°
amandiers-vaucluse-Kessler

Topplekken om amandelbomen te fotograferen

Amandelbomen in bloei… een voorproefje van de lente!

Elk jaar bekijken we ze. Wat? De amandelbloesem natuurlijk! Sommige komen rond half februari uit, andere in maart, afhankelijk van hun soort, hun ligging en de grond. Of ze nu worden gekweekt op prachtige vlakten of eenzame schildwachten in het midden van een veld, in de bocht van een pad: hun bloemen (die voor de bladeren groeien) kondigen het einde van de winter aan, de dagen die langer worden, het ontwaken van Moeder Natuur en hernieuwd optimisme bij het vooruitzicht van bloemrijke wandelingen. We nemen u mee naar onze favoriete plekjes, zowel bekende als onbekende, waar u kunt genieten van een ontspannen moment 😊

In de Luberon, in Apt

Een molen, een serre-boomgaard, de geschiedenis van de amandelen van de Luberon
Ten eerste een windmolen, die in de loop van de tijd zijn vleugels heeft verloren. Het lijkt behoedzaam geplaatst op het voorgebergte van waaruit we aan de ene kant uitzicht hebben op de Mourre Nègre en aan de andere kant op de Mont Ventoux. Afhankelijk van het seizoen kunt u de deur openen om een geologische tentoonstelling te ontdekken.

Dan, vooraan, amandelbomen. Meer dan honderd bomen die 40 soorten amandelbomen vertegenwoordigen, waar u langs kunt wandelen, terwijl u luistert naar het getjilp van vogels of het “bzzz bzzzz” van insecten die honing komen verzamelen.

Deze serre-boomgaard in het hart van het Regionaal Natuurpark van de Luberon, is een waardevol instrument voor het behoud van het erfgoed en de ecologische diversiteit. Het is ook een kans voor elke bezoeker om te ontdekken dat de amandelboom (en de amandel) onder een algemene naam een buitengewone tuin is, die Marie, een liefhebber van de regio, prachtig heeft vereeuwigd.

Amandelbomen, Luberon
Témoignage

Tip

Ga er half maart heen om optimaal te profiteren van de bloemenshow

>> Meer informatie

Amandelboom in de Luberon

Nog steeds in de Luberon

Wat verder naar het zuiden

In Cucuron, langs de D135 tussen Ansouis en Lourmarin, strekt zich een heel mooi veld met amandelbomen uit met op de achtergrond de bergen van de Luberon. Een plek die je niet mag missen!

Ga op de foto, maar blijf buiten het veld om de plantages niet te beschadigen!

Veld in Cucuron

Aan de voet van de Mont Ventoux, in Saint-Didier

De amandelbomen van de familie SILVAIN

Als u in de winkel kunt genieten van het fruit in al zijn vormen, kunt u het avontuur van de amandelboom ontdekken tijdens een premium bezoek: de amandelboom van de nogaboom, waar u alles leert over deze boom die (samen met de olijfboom) de Provence symboliseert, voordat u, terug in de winkel, de de snoepjes met amandelsmaak proeft.

In het voorjaar van 2022 moeten bezoeken plaatsvinden op 12 of 19 maart , afhankelijk van de weersomstandigheden, die uiteraard de bloei beïnvloeden. Ook in de zomer zijn bezoeken mogelijk, zodat u de amandelboom door de seizoenen heen kunt volgen.

Als u een van de velden in bloei wilt zien, stelt Claire Silvain het veld voor tegenover de Chèvrerie des Fontaines, in Pernes-les-Fontaines. Waarschuwing: u mag het veld niet betreden. Zo voorkomt u dat u de kwetsbare bomen beschadigt.

Coup de coeur

Favoriet

Het assortiment van de onmisbare nogacollectie (met amandelen natuurlijk!) Silvain: de dromer, de gulzigaard, de delicate, de wispelturige. En gewone (of gezouten) amandelen, ideaal als aperitief of als tussendoortje. HEER-LIJK: getest en goedgekeurd!

Bij op amandelboom

Op enkele km van Orange, in Jonquières

Amandelstruiken
le saviez-vous ?

Wist u dat…

De amandel al bijna 780.000 jaar wordt gegeten? De amandelbomen werden eerst gekweekt in China, daarna in Griekenland, waarna ze zich verspreidden en in de Provence terecht kwamen, waar ze onmisbaar zijn geworden in het landschap en in de keuken.

Amandelbomen van de Romaanse familie

Hier staan meer dan 700 amandelbomen van twee soorten: Lauranne en Ferragnes. Een bloemenzee die het oog betovert!
Ze worden geteeld in de biologische landbouw en geven mooie vruchten die u kunt bekijken en op het landgoed kunt kopen, in de schaal of gepeld (als u gulzig bent en ervan wilt genieten zodra u ze koopt 😉)

Maar ook…

Op de wegen en paden van de Luberon, rond de Mont Ventoux, in de Enclave des Papes of zelfs rond steden en dorpen vinden we wilde amandelbomen, oude amandelboomgaarden die al lang in de natuur zijn teruggekeerd. We zien ze al van verre, met hun takken vol met bloemen, als armen omhoog gericht naar de zon. Hier vergezellen ze een borie, daar een kapel, een schuur, een lavendelveld (dat nog steeds slaapt 😉)…

Onze favoriete plekjes: de amandelboom aan de voet van de ruïnes van het kasteel van Châteauneuf-du-Pape, de amandelbomen rond de kapel Notre-Dame-des-Neiges in Blauvac, die in de uitlopers van de Mont Ventoux, die vlakbij de lavendelvelden in de Luberon of die in het Pays de Sault…

Kasteel Chateauneuf
Amandier du château de Châteauneuf-du-Pape © Kessler