De okerlandschappen van de Luberon
Een Provençaalse schat
Een vurig gebied: de okerlandschappen in de Luberon zijn de trots van de plaatselijke bewoners en dat begrijpen we maar al te goed! Uniek in Frankrijk: De okerlandschappen strekken zich uit over bijna 25 km en zijn een geclassificeerd en beschermd gebied.
In het kort
- Ongelofelijke kleurentinten
- Het decor van een western
- De okergroeve in de Vaucluse
Ongelofelijke kleurentinten
Wat is oker eigenlijk precies? Een mengsel van klei, kwarts en oxiden, deze rots bevat een zanderig uiterlijk door zijn geschiedenis.
Meer dan tweehonderd miljoen jaar geleden stond de Provence onder water. Als gevolg van de klimaatverandering heeft de oceaan zich teruggetrokken, waardoor het okerzand dat we vandaag de dag kennen, is achtergebleven. De oker van de Luberon is het palet van de grootste schilders waardig en bestaat uit meer dan 24 tinten, variërend van zacht geel tot intens bruinrood.
Goed om te weten
Draag oude, en vooral geen witte, kleren bij het verkennen van de okergroeven van Roussillon. Oker is een zeer krachtige kleurstof die bijna onmogelijk te verwijderen is!
Het decor van een western
Als we door de okerlandschappen van de Luberon lopen, verwachten we bijna onderweg Clint Eastwood en andere cowboys te ontmoeten…
En terecht! Het decor dat de geologische formaties bieden, gesmeed door de kracht van de elementen en de mens, lijken recht uit een western te zijn gekomen. Met bijna 1000 km aan gemarkeerde wandelpaden, verspreid over 9 gebieden, zijn de okerlandschappen van de Luberon het kloppende hart van de regio! Van het Provençaalse Colorado van Rustrel tot de rode ondergrond – die verdacht veel wegheeft van die van Mars – op het okerpad in Roussillon, uw fantasie zal tot leven komen!
Aanrader
Trek uw mooiste paar cowboylaarzen aan (maakt u zich geen zorgen, een paar oude sneakers is net zo geschikt!) en ga op weg naar de okergroeven in de Luberon om een kijkje te nemen.
Waar vind ik de okerlandschappen?
Het oker en de Vaucluse vormen een beetje een liefdesverhaal dat al eeuwenlang duurt. En om te begrijpen hoe gehecht de inwoners aan dit bijzondere gebied zijn, is er niets beter dan terug te gaan in de tijd, naar de 18e eeuw; toen de eerste oker werd gewonnen in de Luberon. Tijdens een bezoek aan dit pittoreske dorpje kunt u de meest oranje gevels bewonderen, die zo typisch zijn voor de regio! Wilt u nog meer te weten komen? Het Conservatoire des Ocres et de la Couleur in Roussillon, een voormalige okerfabriek, biedt nu activiteiten en tentoonstellingen aan rond dit iconische gesteente.
Wist u dat?
Oker tot op de dag van vandaag nog steeds voorkomt in verf en producten voor de bouw, maar ook in bepaalde cosmetica en in levensmiddelen (bijvoorbeeld in kaaskorsten).