De honingroute in de Vaucluse © O’Brien

De honingroute in de Vaucluse

Honing heeft een subtiele zoete smaak, een kleur die schommelt tussen goud en bruin, en roept jeugdherinneringen op: op boterhammen, lepeltjes om de hoest te verlichten, honingbonbons… Honing heeft vele deugden, erkend sinds de oudheid. En omdat de inwoners van de Vaucluse zich terdege bewust zijn van de voordelen van dit natuurproduct, zijn bijenkorven alomtegenwoordig op het platteland, aan de rand van lavendelvelden en zelfs in de tuinen van het Pausenpaleis.

1 dag

Afstand :
150 Km

Pauselijke Enclave

Luberon

In de bijenstallen van de enclave

Een producent van de Pauselijke Enclave

Sinds de jaren 1970 verzorgt de familie Gougne meer dan 500 bijenkorven, verspreid van de Pauselijke Enclave tot Vaison-la-Romaine. De geografische ligging is ideaal voor de productie van lavendelhoning, maar de bijen foerageren ook in de omliggende wijn- en olijfgaarden.

Stap de winkel van deze producent binnen en ontdek een uitgebreid assortiment bijenteeltproducten: honing, koninginnenbrij en pollen. Een geweldige manier om de honingroute in de Vaucluse aan te vatten.

De honingwinkel ‘La Miellerie des butineuses’

De wereld van de bijen ontdekken

Richting Saint-Saturnin-lès-Avignon om een andere niet te missen winkel in de Vaucluse te bezoeken.
Naast alle producten van de bijenkorf, cosmetica en delicatessen, biedt de Miellerie des Butineuses een gratis rondleiding om de wereld van de bijen en de technieken van de honingoogst te ontdekken. Een observatiekorf, verklarende panelen en een tentoonstelling van oude apparatuur geven u een beter inzicht in hoe deze insecten leven en hoe imkers te werk gaan.

De producenten van honing in de Vaucluse

Chantemiel

Chantemiel

L’Isle-sur-la-Sorgue

Nougats Silvain

Noga, of hoe honing en amandelen te combineren

Noga is een ideaal expressiemiddel voor honing. Deze kleine witte of zwarte snoeperij, een onmisbare lekkernij in de Vaucluse, wordt gemaakt met eiwit, honing, suiker en amandelen. Noga wordt het hele jaar door gegeten en is ook zeer populair met Kerstmis op de tafel van de 13 desserts.

Om een optimale kwaliteit van de noga te garanderen, kweekt de familie Silvain zelf amandelbomen en houdt ze bijen. Deze kunst kan worden ontdekt tijdens een bezoek van ongeveer 45 minuten waarin de stadia van de nogaproductie worden onthuld. nougat.

Op video

Ontdek de nogafabriek van de familie Silvain aan de hand van videobeelden.

La Miellerie du Grand Luberon

De laatste etappe van de honingroute in de Vaucluse is de Miellerie du Grand Luberon. Ze kan worden ontdekt tijdens een wandeling of een bezoek aan de dorpen in het zuiden van de Luberon.

Op de boerderij staat een honingautomaat. De imkers brengen vaak tijd door bij hun bijenkasten die verder weg staan – dat is een vorm van transhumance. Naast deze automaat staan proefpotjes, en in de zomer kan men de bijen aan het werk zien in een glazen bijenkast.

Een bijenkorf huren

In Avignon bieden Marcel & Marie de mogelijkheid om een bijenkorf te huren. De voordelen?
Uw eigen honing oogsten
De bijen en de biodiversiteit beschermen
De evolutie van de bijenkorf volgen via 2 bezoeken per jaar